Den flexibla arbetsplatsen

Så drar du nytta av hybridarbete

Frågan om hybridarbete, hybrida arbetsplatser, kontor hemma och arbete på kontoret är aktuell efter pandemin. Hur ska team och arbetslag anpassa sig till det nya blandade och flexibla arbetslivet? 

- Vi kan välja att se hybridarbete som ett problem eller som en unik möjlighet att förnya oss som ledare, chefer och medarbetare. Och vi kan göra detta med hjälp av det styrkebaserade ledarskapets 5 livgivande strategier, menar Daniel Richardsson som står bakom boken Styrkebaserad Teamutveckling.

Med hjälp av styrkebaserat ledarskap kan vi som människor lättare känna att vi gör framsteg i meningsfullt arbete, oavsett var vi befinner oss. 

- Vi upplever att vi är betydelsefulla, viktiga och skapar värde för varandra.  Och våra grundläggande behov av självbestämmande, skicklighet och samhörighet (SDT theory) bli naturligt mötta genom det styrkebaserade ledarskapets förhållningsätt och beteenden, säger Daniel.

Vår nutid kräver nya arbetsrutiner för hybridarbete 

Vi behöver skapa nya beteenden och arbetsrutiner för att stärka och balansera individens återhämtning och kreativa produktivitet. Vi behöver nya arbetsrutiner som främjar arbetslagens utveckling och möjligheter för individer att lära känna varandra i vardagen. Vi behöver nya arbetsrutiner för verksamheters långsiktiga hållbara värdeskapande och blomstrande.  Och frågan om hur vi bygger starkare team tillsammans blir allt viktigare, menar Daniel.
- Och hur gör vi det i praktiken?

De fem styrkebaserade strategierna

- Genom att använda de fem styrkebaserade och transformerande ledarskapsstrategierna i vår vardag, under möten samt i längre processer kan många positiva effekter uppstå. Till exempel mer effektiva och motiverade medarbetare, och starkare team som är psykologiskt trygga med varandra och som vågar ta risker, berättar Daniel.

När medarbetare har möjlighet att använda sina styrkor ökar både produktiviteten och de anställdas lojalitet mot företaget med 40% (enligt en metaanalys gjord av Gallup som omfattade 10 000 affärsverksamheter). 

De fem styrkebaserade strategierna omfattar

  • att vara inbjudande och inkluderande 

  • att synliggöra och uppskatta varandras unika styrkor och talanger  

  • att vara inspirerande och visa på framkomliga vägar och delmål 

  • att vara nyfiket frågande och inlyssnande  

  • att utveckla integritet för helheten - att ta hänsyn till hela människans behov och planetens gränser

När dessa strategier används systematiskt ser vi hur individers inre arbetsliv stärks. Medarbetare blir mer engagerade att arbeta för en hållbar och blomstrande framtid. De känner mer stolthet, är hoppfulla och inte minst - de blir mer kreativa, produktiva och gör framsteg tillsammans.

Effekten av att arbeta styrkebaserat 

Det finns fler undersökningar som påvisar effekterna från ett styrkebaserat ledarskap och styrkebaserade strategier. Det är 18 gånger mer sannolikt att en anställd blomstrar i arbetet om chefen ser den anställdas styrkor och att den anställda kan använda sina styrkor i arbetet. Styrkebaserat ledarskap och styrkebaserad organisering ledde i en sjukhusorganisation till 50% mindre personalomsättning och 160 % bättre kundnöjdhet (Hodges & Clifton, 2004). 

- Om du ger dina medarbetare möjlighet att använda sina styrkor i arbetslivet så kommer det påverka inte bara framgång i arbetet, med bland annat ökad produktivitet och mindre stress och sjukfrånvaro. Det främjar hälsa och välmående och det ökar dessutom dina medarbetares tilltro till sina egna förmågor. Det skapar ökad självkänsla, stolthet, tillit och även känslan av lycka och att leva ett gott och stimulerande liv, avslutar Daniel.

Är du nyfiken på hur du kan använda Styrkebaserad Teamutveckling i din roll som ledare eller del av ett team? Köp boken som ger dig de konkreta verktyg du behöver för att komma igång med arbetet i dina sammanhang! 

Nästa
Nästa

Boken har ökat kreativiteten