Fokus på styrkor ger resultat

Appreciative Inquiry är frågandets konst - styrkebaserad utveckling på svenska. Det omfattar synsätt, metoder och lärandeprocesser som fokuserar på det som leder till positiv utveckling och blomstring.

Styrkebaserad utveckling handlar om att ställa frågor om vad som går bra, varför det går bra och vad vi önskar att se och uppleva mer av. Denna metodik ger nya lärdomar och insikter. Den skapar nya koncept och den ger energi och handlingskraft inför framtidens möjligheter och utmaningar. 

Föreställ dig problem och tillkortakommanden 

Föreställ dig ett helt vanligt företag som behöver utvecklas och förnya sig för att bli mer hållbart värdeskapande. Det första, traditionella, steget i utvecklingsprocessen kan vara att fokusera på vad som inte fungerar idag och ta reda på orsakerna till det: Vad är problemen och vad är våra tillkortakommanden? Var borde vi vara?

När orsakerna till problemet har identifierats tas en handlingsplan fram och alla börjar jobba med lösningen på problemet. Problem och tillkortakommanden står mer i fokus och det pratas oftare om det negativa, det som inte fungerar och vad som måste göras.  

Föreställ dig det som fungerar och framtida möjligheter

Föreställ dig nu att samma företaget väljer att fokusera på att utveckla verksamheten genom att fråga sig lite annorlunda frågor: Vad fungerar bra och vad har möjliggjort det? Vad är styrkorna i vårt företag? Dialog och samtal uppstår om det som fungerar och ger handlingskraft i verksamheten. Det som får medarbetarna att prestera som allra bäst, det som kunderna uppskattar och önskar se mer av, det som skapar motivation och arbetslust, samt det som kunderna och de anställa önskar uppleva och se mer av i framtiden. I detta fall förstärks det friska och det livgivande värdeskapandet i verksamheten.

Förstärk styrkor och framgångsfaktorer

Företag som väljer att förstärka styrkor, framgångsfaktorer och lockande målbilder för att tillsammans i framstegsteam nå önskvärd framtider, ger FÖDA till varandras styrkor. Engagemanget ökar och förutsättningarna för ständiga förbättringar, förnyelse och innovation främjas. FÖDA-modellen synliggör:

  • Framsteg och framgångsfaktorer 

  • Önskvärda lägen, mål och meningsfullhet 

  • Design av koncept och framkomliga vägar framåt  

  • Aktiviteter som möjliggör framsteg i meningsfullt arbete, skapar nöjdare kunder, ger goda resultat och ger nya synergier och samverkan.  

Styrkebaserad utveckling och Appreciative Inquiry handlar om att fokusera på styrkor, möjligheter, ambitioner och resultat som visar att vi är på rätt väg (se exempelvis SOAR). Att jämföra med att ha överdrivet stort fokus på problem, svagheter, hot och tillkortakommanden.

”Styrkebaserad utveckling skapar en förstärkande balans, en uppbyggande spiral av energi och välmående hos personer, team, organisationer och hela samhällen”

-Denna form av frågande och dialog utgör ett kraftfullt tillvägagångssätt för förnyelse, omställning och systematiskt kvalitets-, miljö- och innovationsledningsarbete, i en rad olika sammanhang och branscher, säger Daniel Richardsson som står bakom boken Styrkebaserad Teamutveckling.

Exempel på frågeställningar enligt Appreciative Inquiry:

  • Vad har vi gjort och vad har det gett? Vad uppskattar våra kunder? 

  • Vad gick bra och varför gick det bra? 

  • Vad kan vi lära från våra misstag? (Det är helt okej att göra misstag!) 

  • Vilka möjligheter väntar på att utforskas? 

  • Vad vet vi ännu inte om våra kunder? Vilka behov har de och vad är deras efterlängtan? 

  • Vad kan vi samskapa, som gör oss alla till vinnare? 

  • Vilken liten förändring kan ge störst positiv effekt? 

  • Hur är vi mot varandra och vad gör vi när vi fungerar som bäst gör framsteg tillsammans? 


Appreciative Inquirys historia

Begreppet Appreciative Inquiry (AI) uppstår mellan åren 1980 och 1985 i Cleveland, Ohio, USA. Historien börjar med ett samarbete mellan doktorandstudent David Cooperrider och hans handledare Suresh Srivasta och Ron Fry på forskarutbildningen i Organizational Behaviour, vid Case Western Reserve University – Weatherhead School of Management.  

En innovativ metod 

Forskargruppen önskande inledningsvis ta reda på ”vad som utgör fel i den mänskliga delen av organisationen”, i detta fall Cleveland Clinic. Under arbetets gång utvecklades ett arbetssätt där fokus i stället riktades mot livsgivande faktorer som främjade organisationens utveckling. En innovativ metod uppstod där fokus på det negativa kunde minskas till fördel för fokus på det positivt avvikande och livgivande – det som gav energi, nytt liv och handlingskraft till organisationens verksamhet.  

Aktionsforskning och dialogbaserad organisationsutveckling 

David Cooperriders arbete resulterade i en banbrytande avhandling som beskrev Appreciative Inquiry och hur vi praktiskt kan tillämpa denna form av aktionsforskning för framtidsorienterad kunskapsutveckling. Sedan mitten på 1980-talet har dessa styrkebaserade synsätt, beteenden och metoder ständigt utvecklas och förfinats runt om i världen och översatts till ett flertal språk. Appreciative Inquiry används flitigt som verktyg för dialogbaserad organisationsutveckling

Hållbart värdeskapande och blomstring 

Appreciative Inquiry har dessutom visat sig vara ett mycket meningsfullt och träffsäkert tillvägagångsätt för hållbart värdeskapande - social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet - och för att skapa blomstrande företag, näringsliv och samhällen. Se mer Fowler Center for Business as an Agent of World Benefit

 

Boken Styrkebaserad Teamutveckling - en praktisk handbok i Appreciative Inquiry finns sedan 2012 på svenska. 2019 kom den 2:a upplagan med exempel från praktik och forskning i Sverige.  

Vill du leda ditt team med styrkor i fokus?

Skaffa dig ditt hemliga exemplar av boken och låt dig inspireras! 

Föregående
Föregående

Skapa en styrkebaserad studiecirkel